U bent hier: Start Page > Portfolio

 
Guus van Maarseveen

Mijn jeugd heb ik doorgebracht op de boerderij van mijn grootouders, waar mijn ouders bij inwoonden. Omringd door honden, katten en paarden is de grondslag gelegd voor mijn huidige passie: voor het werken met jachthonden. Dieny Toonk, mijn partner heeft een zelfde achtergrond. Ook zij komt van de boerderij en omdat haar vader jager was, werd haar passie voor het hondenwerk al vroeg gestimuleerd.
Door studie en werk waren wij echter pas in 1990 in de gelegenheid om zelf een hond te nemen. Het mag duidelijk zijn dat onze voorkeur naar een jachthondenras uitging. Bij de kennel van t Klein Laar van Wim en Jeanne Burgmans hebben onze eerste Golden Xanthos Kimba van t Klein Laar gekocht, de eerste ervaringen met de jachttraining en het werken in de jachtpraktijk opgedaan. Na Kimba hebben we Timo Hamlet van t Klein Laar gekregen hier heeft Dieny de jachttraining mee gedaan.
 

Met Xanthos Kimba van 't Klein Laar begon het

Golden Basis Opleiding
Door Wim en Jeanne zijn we op het spoor gezet van Bert van Uden, medeoprichter van wat later bekend is geworden als de Golden Basis Opleiding (G.B.O./V.G.B.O). Aangestoken door zijn enthousiasme hebben wij in 1993 onze diploma s voor hondentrainer gehaald en zijn vervolgens les gaan geven voor de G.B.O. / V.G.B.O in de omgeving van Soest. Dit hebben wij gedaan tot 1997. We hebben toen de keuze gemaakt om ons meer toe te leggen op jachttraining.

...........

Jachttraining
Door de aanschaf van Keen Morris van de Woudstreek, kwam ik in contact met Tineke Antonisse-Zijda. Na drie jaar training met Morris, ben ik helper bij haar trainingen geworden en vanaf 1999 ook trainer. Van haar heb ik geleerd om trainingen langzaam op te blijven bouwen om fouten te voorkomen. Om niet alleen vanuit praktijkervaring les te geven, heb ik de laatste jaren veel tijd gestoken in de theoretische achtergronden van de training. Hiervoor heb ik de Trainerscursus Theorie en Praktijk van de KNJV gevolgd. Tijdens de drie praktijkdagen van deze cursus werkte ik als assistent van Anke Bogaerts. Van haar heb ik veel geleerd over het voorkomen en oplossen van problemen. Met het volgen van diverse opleidingen en workshops is de praktijk nu ook onderbouwd door de theorie.

...........

Jachtervaring
Inmiddels bestaat ons roedel naast Morris ook uit Once Oberon van de Woudstreek. Met Morris en Oberon heb ik heel veel kans gehad om mee te gaan op jacht. Als picker-up heb ik ervaring op kunnen doen tijdens patrijzenjachten op linie door uitgestrekte bietenvelden ( walk-up) en op grote gedreven patrijs- en fazantenjachten (op post staan) in BelgiŽ en TsjechiŽ. Door deze ruime ervaring weet ik wat er van een hond bij de verschillende jachtvormen wordt verlangd en kan daar heel gericht op trainen.

Algemeen